Bæredygtige NORTO-materialer til Arkitektskolen Aarhus

Som Danmarks første nybyggede arkitektskole var visionen med Arkitektskolen Aarhus at skabe et arkitektur-laboratorie med fokus på robusthed og enkle, gode materialer. Og her stod upcycling og genanvendte materialer højt på ønskelisten – ønsker som NORTO indfriede med levering af klodsegulve og skriveborde i upcyclet træ.

Et byggeri med en særlig arkitektonisk og bæredygtig vision
Byggeriet er opført under betegnelsen ”NEW AARCH”, som skal styrke skolens vision, profil og relation til det omkringliggende samfund. Bæredygtighed, upcycling og genanvendte materialer har desuden været et omdrejningspunkt fra starten af byggeriet.

Close-up af endetræsklodser på gulv i auditorium på Aarhus Arkitektskole
NORTO FloorUP klodsegulv i træ i auditorium på Arkitektskolen Aarhus

Derudover havde Arkitektskolen Aarhus ønsker til gulvets funktionalitet og æstetik:

”Der var udtrykt et ønske om at få et gulv i kernetræ – et solidt og slidstærkt gulv i høj kvalitet. Vi endte med NORTO’s bæredygtige og slidstærke løsning, hvor gulvet netop kan holde til, at det bliver brugt både i auditorium og på værksteder, hvor der står store maskiner ovenpå det. Klodsegulvene er rare at gå på, mens det samtidig tilfører rummene en varme som kontrast til den rå beton. Og så er det enormt robust og patinerer smukt”

Kristine Leth Juul

Prorektor, Arkitektskolen Aarhus

NORTO FloorUP klodsegulv i fyrretræ i værksted på Arkitektskolen Aarhus
Close-up af skrivebordsplader i upcyclet fyrretræ på tegnestue på Arkitektskolen Aarhus

Jeg synes, at gulvene giver et godt look, og fedt at man kan følge ringene i træet. Det giver noget godt til øjet. Bordene er gode at sidde og arbejde ved”

Anne Sofie Fiala Christensen

Studerende, Arkitektskolen Aarhus

”Skrivebordene er mere solide og større end før. Det er en god arbejdsplads, vi har fået. Gulvene er flotte, og det fungerer godt, at der kommer noget træ ind i bygningen, når der er meget beton. Det er nogle varme materialer. Der er et godt sammenspil mellem nye og gammelt inventar”

Tilde Platz

Studerende, Arkitektskolen Aarhus

Upcyclede materialer skal sikre kvalitet i byggeriet 
Dette fokus på bæredygtighed og genanvendelse medførte, at Bygningsstyrelsen afsatte midler til en undersøgelse af, hvordan upcyclede materialer kan skabe merværdi og kvalitet i et byggeri som Arkitektskolen Aarhus. Her valgte man at samarbejde med A:GAIN, der designer, udvikler og sælger upcyclede produkter til byggeriet, for at hjælpe med at implementere upcyclede materialer og løsninger. Et kriterie for valget af materialer til skolen var, at de skulle være prisneutrale i forhold til andre ikke-upcyclede materialer, som kunne anvendes.

Arkitektskolen blev anbefalet at få lagt klodsegulve som en del af undersøgelsen af upcyclede materialer. Og her var det særligt vigtigt for byggeriets hovedentreprenør, A. Enggaard, at de upcyclede materialer skulle indgå som en naturlig del af byggeriet og flowet, så tidsplanen og arbejdsprocessen ikke blev forsinket eller påvirket. A:GAIN udviklede i samarbejde med NORTO et klodsegulv, som valget senere faldt på.

”Vi valgte NORTO’s endetræsklodser til gulvene, fordi det var kernetræ i en høj kvalitet. Træklodserne passer godt ind i byggeriet, da de har knaster og er fingerskarrede. På den måde fremstår de rå, så man kan se materialet, og netop det rå udtryk passer enormt godt til resten af bygningens udtryk

Gert Hedegaard

Projektleder, A. Enggaard

NORTO FloorUP klodsegulv i træ i mødelokale på Arkitektskolen Aarhus
NORTO FloorUP endetræsklodser på gulvet i mødelokale på Arkitektskolen Aarhus
NORTO FloorUP endetræklodser på gulvet i træværksted på Arkitektskolen Aarhus

Arbejdsstationer med upcyclede skriveborde i resttræ
Skolen afsøgte også markedet for upcyclede inventar- og møbelløsninger til brug i dagligdagen. Siden skolens begyndelse i 1965 har alle studerende haft deres eget tegnebord – borde, som tidligere blot bestod af to bukke og en plade. I forbindelse med opførslen af den nye arkitektskole eksisterede der et ønske om at lave et tegnebord, der kunne fungere som et møbel med integreret plads til opbevaring af de studerendes materialer.

Også her var NORTO leveringsdygtige. NORTO fremstillede 650 skrivebordsplader af upcyclet resttræ i fyr fra produktionen af limtræsplader til møbelindustrien. Resttræ, som alternativt skulle have været brændt eller kasseret. I stedet skaber resttræet nu glæde og værdi for de studerende på Arkitektskolen Aarhus.

Studerende sidder ved skrivebordsplade i fyrretræ ved et tegnebord på Arkitektskolen Aarhus
Hovedindgangen på Arkitektskolen Aarhus

Om Arkitektskolen Aarhus

Arkitektskolen Aarhus har siden 1965 haft til huse i de charmerende og fredede bygninger i den gamle købmandsgård på Nørreport i Aarhus. Nu er skolen flyttet til Godsbaneområdet i den nye kreative bydel, ”Aarhus K”.

Arkitektskolen Aarhus består af undervisnings-, kontor- og værkstedsfaciliteter til 600 studerende og 100 ansatte. Byggeriet er ca. 12.500 m2 og er taget i brug fra sommeren 2021.

NORTO vil gerne rette en stor tak til Arkitektskolen Aarhus for dette samarbejde.

Læs mere om Arkitektskolen Aarhus

 

Close-up af NORTO FloorUP klodsegulv i auditorium på arkitektskole

Fakta om projektet "NEW AARCH"

NORTO har leveret ca. 330.000 upcyclede og massive endetræsklodser i fyr til Arkitektskolen Aarhus. Træklodserne er resttræ fra produktionen af vinduesprofiler. Høje krav til træet i vinduesindustrien medfører, at ikke alt træ fra en træstamme kan udnyttes optimalt til vinduer. Det betyder, at træet alternativt var endt i affaldscontaineren for at blive smidt ud eller brændt. Resttræet fejler intet, og derfor er det nu blevet udviklet og forvandlet til træklodser til et eksklusivt klodsegulv – til stor glæde for studerende, undervisere og besøgende på Arkitektskolen Aarhus.

Træklodserne er lagt enkeltvis som klodsegulve i bl.a. værkstederne, auditorium, boghandel, mødelokaler og i flere af skolens gangarealer. Endetræsklodserne skaber et stærkt og robust gulv med en lang levetid – og sikrer dermed en arkitektskole med et gulv i høj kvalitet i mange år fremover.