NORTO vinder BæredygtighedsKulturPrisen som blev uddelt til et stort Award Show i Holstebro. Prisen gives til en virksomhed, der inden for dét eller de seneste år, i særlig grad, har formået at sætte fokus på den bæredygtige agenda og implementeret tiltag i egen organisation.

”Jeg er utrolig stolt over at vi vinder BæredygtighedsKulturPrisen i Holstebro kommune. At vi i NORTO skulle være med i aften, havde jeg slet ikke drømt om var muligt, da vi for omkring to år siden gik på markedet med de første produkter i NORTO”, udtaler Jacob Wernberg, der ud over at være Direktør i NORTO også er Direktør i søsterselskabet VTI, der levere hovedparten af råvaren i NORTO.

”I VTI har vi desværre uundgåeligt en stor affaldsmængde, som tidligere blev brændt. Nu er vi i en situation, hvor vi genanvender en rigtig stor del af det. For mig var incitamentet med NORTO, at vi skulle vise naturen respekt ved at bruge dens ressourcer fuldt ud”.

Etableringen af NORTO er en fortælling om et innovativt eventyr kombineret med en kærlighed til træ, skov og natur – og med et ønske om at give noget tilbage til naturen. Træet kommer oprindeligt fra certificeret bæredygtigt skovbrug, der sikrer, at dyreliv og mennesker har haft gode levevilkår i de nordeuropæiske skove.

Da træet er et restmateriale, har produkterne i NORTO synlige knaster, marv og årringe, som viser træets liv og vækst i de nordiske skove. Træet stammer fra fyrretræ, og da træet er vilkårlige udskæringer, afhænger mængderne og dimensionerne af spild fra de enkelte produktioner. Det vigtigste er blot, AT træet udnyttes – og ovenikøbet til produktion af naturligt smukke og stilrene interiørprodukter.

I NORTO har vi en stærk ambition om at mindske restmaterialer og øge brugen af upcyclede materialer. Ved at genanvende naturens ædle ressourcer sætter vi et positivt aftryk på klimaet. Træ er verdens mest klima- og miljøvenlige råstof, bl.a. fordi det er CO2-neutralt. Den grundlæggende forudsætning for træets CO2-neutralitet er, at skovarealet bevares, og at der ikke fældes mere træ i skovene end den løbende tilvækst. Derfor er det vigtigt, at vi udnytter det fuldt ud, selvom det ikke er den nemmeste eller billigste løsning.

Alt resttræ skal manuelt sorteres fra, inden det rammer containeren, og herefter skal det igennem hele produktionsprocessen én gang til. Det ville være nemmere at producere med nyt træ – men på ingen måde lige så bæredygtigt!

NORTO har bl.a. leveret det bæredygtige klodsegulv til Arkitektskolen i Aarhus, der åbnede i oktober 2021, og som blev nomineret til Design Award 2022, i kategorien “Save Resources”. NORTO har endvidere leveret klodsegulvet til Novo Nordisk innovation Lab, hvor alle materialer var upcyclede.

NORTO er beliggende i Vinderup ved Holstebro. NORTO omdanner resttræ fra produktionen af limtræ, til eksklusive væg- og loftpaneler, gulve og køkkener til primært B2B.