Sådan bruger du genbrugsmaterialer i dit nybyggeri

Fremtidens byggetendenser går mere og mere i en bæredygtig retning. Indenfor nybyggeri er der en øget efterspørgsel på bæredygtige byggeløsninger. En mulighed for at imødekomme bæredygtigheden i byggeriet er at anvende genbrugsmaterialer til nybyggerier. Det kan være svært at vælge de rigtige løsninger og finde informationer og inspiration til, hvordan nybyggeriet bliver mere bæredygtigt. Læs guiden nedenfor og få inspiration til, hvordan du anvender genbrugsmaterialer til dit nybyg.  

Hvad skal man være opmærksom på, når man anvender genbrugsmaterialer til nybyggeri? 

Inden du går i gang med at indsamle genbrugsmaterialer til dit nybyggeri, er der en række forhold, der er væsentlige at tage højde for.  

Først og fremmest skal genbrugsmaterialerne kunne anvendes hensigtsmæssigt til det ønskede formål. Det betyder, at materialerne skal kunne holde til den funktion, som det skal opfylde i huset. Derudover skal byggeløsningerne med genbrugsmaterialer leve op til gældende regler i bygningsreglementet. Der er også væsentligt at undersøge, hvorvidt genbrugsmaterialerne lever op til kravene for nyere byggerier, da der kan være andre regler på dette område.  

I denne indledende proces skal du også undersøge eventuelle brandkrav, der er gældende. Det kan være en fordel, hvis du anvender genbrugsmaterialer, der har certificeringer og godkendelser i forhold til brandsikring. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du ændrer på materialets oprindelige form, kan der gælde andre regler eller godkendelsen kan ikke længere være gyldig. 

Undersøg ligeledes hvordan du monterer og vedligeholder genbrugsmaterialet. Montagen og vedligeholdelsen skal helst også være så miljøvenlig og bæredygtig som mulig, for ellers giver det ikke mening at anvende genbrugsmaterialerne. Det er vigtigt, at materialerne ikke er skadelige for huset eller de personer, som opholder sig i rummene. Derudover er det vigtigt, at genbrugsmaterialet, montagen eller vedligeholdelsen ikke udleder kemikalier.  

Det er en fordel at tænke akustik og lyddæmpende løsninger ind i nybyggeriet, når du anvender genbrugsmaterialer. Mange nybyggerier er nemlig fremstillet af hårde materialer som glas, beton og gips, som forringer akustikken betydeligt.  

Det er også væsentligt at undersøge, hvorvidt genbrugsmaterialet kan anvendes indendørs eller udendørs. Det er ikke sikkert, at et indendørs materiale kan opsættes udenfor.  

Disse genbrugsmaterialer kan du benytte til dit nybyggeri  

Det er ikke alle genbrugsmaterialer, der er hensigtsmæssige at benytte eller som kan udnyttes til nybyggerier. Materialetypen har også en afgørende betydning for udnyttelsen af materialet.  

Umiddelbart kan det være nemmest at anvende genbrugsmaterialer, der skal benyttes til dekorationer eller udsmykning i nybyggeriet. Der er ikke så strenge byggekrav til opsætning af mindre dekorationer. Hvis genbrugsmaterialet skal anvendes til bærende konstruktioner, vil der være flere krav til holdbarhed og styrke af materialet.  

Generelt er træ et godt genbrugsmateriale at benytte, da det kan forarbejdes i forskellige former, størrelser og designs. Derudover er det nemt at ændre farvenuancen – enten med overfladebehandling eller ved at lade træet selv ændre farve på naturlig vis. Det betyder, at træ er et fleksibelt materiale, der kan bruges til mange funktioner og formål. Hvis du genbruger materialer eller genstande i en ny funktion, end det oprindeligt var tiltænkt, er der tale om upcycling. Det er muligt at upcycle med mange materialer og genstande. 

Hvis du anvender træ som genbrugsmateriale i dit nybyggeri, understøtter det også tanken om bæredygtighed, da træ er et robust materiale med en lang levetid, der medfører, at det ikke skal udskiftes så ofte.  

Derudover tilfører træ personlighed til et nybygget hus. Mange nybyggerier er bygget i samme stil og i samme materialer. Derfor kan træ i indretningen give modspil til de hvide vægge, der ofte er i nybyggede huse.  

Træ er i sig selv et bæredygtigt materiale, da det kan reproduceres i skovene og genbruges igen og igen. Netop fordi træ er nemt at forarbejde, kan det få en ny funktion igen og igen. I modsætning til andre materialer som beton, glas og gips, kan træ fjernes og genanvendes.  

Hvordan kan genbrugsmaterialer anvendes til nybyggeri?  

Selvom du skal til at lave et nybygget hus, kan du sagtens anvende genbrugsmaterialer. Du kan ikke nødvendigvis se eller mærke, at det ikke er helt nye materialer. I dag giver teknologien mulighed for at forvandle brugte materialer til materialer, der ser helt nye ud. Dog kan genbrugsmaterialerne også få et slidt genbrugsudtryk og formgives i en ringere stand end oprindeligt, hvis dette er ønsket.  

NORTO tilbyder upcyclede byggematerialer til en stor del af et nybygget hus. NORTO leverer indvendig loft- og vægbeklædning samt træklodser til gulve og komplette køkkenløsninger. Ved at vælge NORTO’s interiørløsninger kan en stor del af nybyggeriet få et bæredygtigt præg.  

NORTO’s interiørprodukter kan anvendes som bæredygtige dekorationer eller beklædninger på lofter og vægge. Vores træklodser til gulve kan tilføre nybyggeriet et eksklusivt og anderledes udtryk. En bæredygtig køkkenløsning fra NORTO kan fås i både lyse og mørke nuancer eller farvenuancerne kan kombineres. Vi tilbyder også flere køkkendesigns med forskellige greb eller løsninger med hylder, skabe eller skuffer.

Ved nybyggerier er mulighederne uendelige mange – brug fantasien og kreativiteten til at finde dine egne specielle løsninger. Søg rådgivning hos en byggerådgiver så du får en korrekt rådgivning og den nyeste viden til at anvende genbrugsmaterialer i byggeprocessen eller senere i indretningen. 

Eksempler på genbrugsmaterialer til nybyggeriet 

Ønsker du mere information om mulighederne ved at anvende upcyclede genbrugsmaterialer i træ til nybyggeriet, er du velkommen til at læse mere om vores interiørløsninger til loft, væg, gulv og køkken. Du er velkommen til at kontakte os på telefon +45 96101522 eller skrive til os på mail@norto.dk for at høre mere om mulighederne. 

Læs mere om vægbeklædninger 

Se udvalget af loftbeklædninger

Få inspiration til unikke køkkenløsninger

Gå på opdagelse i vores univers af træklodser til gulve

Garderobe af NORTO Bech træpaneler
NORTO Bech vægdekoration i kaffehjørne i entre
Garderobeløsning med NORTO Skov 135 træplader