Sådan laver du en personlig garderobe

Drømmer du om at byde dine gæster velkommen i en personlig indrettet garderobe? Garderoben behøver ikke kun være et praktisk og funktionelt indretningselement i boligen. Gør garderoben til en æstetisk designløsning. Læs guiden nedenfor og bliv inspireret til, hvordan du laver en personlig garderobe i træ. 

Før du går i gang med at lave en garderobe 
Der er flere ting, du bør overveje, inden du går i gang med at lave din egen garderobe. Først og fremmest skal du beslutte hvor i rummet, at garderoben skal placeres. Det kan evt. være nødvendigt at ændre på eksisterende vægge eller flytte rundt på andre elementer i rummet. Måske kan der bygges udenpå en væg eller loftet? Derfor skal du afgøre, hvor stort et areal, der skal benyttes til garderobeløsningen. 

Brug boligblade, interiørblogs, bolighuse og dit eget netværk til at finde inspiration til forskellige garderobeløsninger. Der er mange overvejelser, når du skal lave en ny garderobe – hvilke materialer skal der bruges, hvordan skal garderoben se ud og hvilke farver skal du vælge? Der findes mange kreative og forskellige garderobeløsninger, så begynd at gå på inspirationstur.

Vælg materialer og overvej funktionalitet 
Når du har besluttet, hvor i entréen eller dit bryggers, at garderoben skal placeres, kan du gå i gang med at overveje materialer og de funktionelle egenskaber. Her skal du overveje, hvilke behov, som garderoben skal løse. Skal der kunne hænges meget overtøj og sættes sko? Skal garderobeløsningen primært fungere som en dekoration i rummet? 

Hvis I er en børnefamilie, kan det være en fordel med solide materialer, der har en lang holdbarhed og som kan tåle dagligt brug. Derudover skal det være nemt at rengøre, reparere og vedligeholde garderoben. Her er træ et godt materialevalg, da det er slidstærkt og robust. Træ er desuden et nemt materiale at vedligeholde, da det kan slibes ned eller olieres, så det får et helt nyt udtryk.  

Er du typen, der ofte skifter udtryk i dine indretningsløsninger, er træ også et fordelagtigt materiale. Træ ændrer helt naturligt glød og får et patineret udtryk gennem tiden, da det er et levende materiale, der “arbejder”. Du kan også overfladebehandle træ med olie, lud eller maling og dermed få et helt nyt udtryk og farvenuance.  

Ønsker du plads til meget overtøj, er det en god idé at bygge store overflader, så der er nok med plads til overtøjet. Hvis tøjet hænger alt for tæt, kan det hurtigt se rodet og ikke særlig indbydende ud. 

Bestem stil, æstetik og farver 
Når du har besluttet, hvilke materialer og funktionelle egenskaber, garderoben skal kunne opfylde, er det tid til at vælge stil, design, æstetik og farver. Du kan overveje om garderobeløsningen skal indeholde mange eller få elementer. Ønsker du en stilren garderobe med få elementer eller en rustik løsning med et genbrugsudtryk? Du kan evt. kombinere flere typer af designstil – lad entréen have rene linjer og hvide nuancer og giv garderoben mørkere nuancer med et råt udtryk.  

Beslut også hvilke små æstetiske elementer og genstande du ønsker, at garderoben skal have. Måske skal der være en bænk til at sætte sig på eller stille pyntegenstande på? Måske skal der være et spejl?  

Farvevalget er afgørende for, hvordan helheden af rummet opleves. Hvis du har traditionelle lyse nuancer på de store overflader som vægge, gulve og lofter, vil en farverig garderobe tage fokus i rummet. Har du en garderobeløsning med mere neutrale farver, vil garderoben blive en del af resten af rummets farvenuance. Alle løsninger kan fungere – du skal vælge den stil, der passer bedst til din smag. 

Der findes et stort udvalg af forskellige typer af træbeklædning, der kan opsættes på lofter eller på væggen eller i et hjørne af rummet. Træbeklædning til garderobeløsninger er et populært valg i disse år.

Sådan gør du garderobeløsningen personlig 
Når du har lavet de store elementer i garderobeløsningen er det tid til at gøre den personlig. Hvis du eksempelvis har monteret en træbeklædning som en del af din garderobeløsning, kan du gøre den personlig på flere måder. Du kan montere knager i forskellige designs udenpå træpanelerne, så der er plads til jakker, tasker eller kurve.  

Du kan også montere et spejl udenpå træbeklædningen, da det ofte er et behov, når du skal ud af døren, eller du får gæster. Du kan også sætte en bænk foran garderoben eller du kan montere hylder udenpå træpanelerne for at få mere opbevaringsplads.  

For at dekorere garderobeløsningen kan du montere billeder, sætte vaser og stearinlys på en hylde eller bænk eller indret resten af rummet med grønne planter, da de skaber liv i entréen.  

Billederne viser 4 personlige garderobeløsninger med træbeklædningerne NORTO Skov 135 og NORTO Bech.  

Læs mere om NORTO Skov 135 her: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-skov-135/ 
Læs mere om NORTO Bech her: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-bech/  

Garderobe af NORTO Bech træpaneler
NORTO Skov 135 garderobeløsning i træ
Garderobeløsning i træ med NORTO Bech paneler
Garderobeløsning med NORTO Skov 135 træplader