Sådan dekorerer du hjemmets vægge

Dekoration af væggene er i de senere år blevet en populær indretningstendens. Der mange muligheder for at bruge væggen som en aktiv del af indretningen. Læs denne guide om vægdesign og bliv inspireret til, hvordan du dekorerer væggen med bæredygtige materialer.  

Før du går i gang: Hvad er formålet med væggen? 
Går du med et ønske om at give en eller flere vægge et frisk udtryk i din bolig? Hvis du ønsker at ændre den nuværende indretning i boligen, kan dekoration af en enkelt væg gøre en stor forskel for rummets udtryk. På den måde behøver du ikke den helt store renovering eller omrokering i indretningen. Hvis du ønsker at væggen skal ændres, er det først og fremmest vigtigt at gøre dig klar, hvad formålet med væggen er, og hvilken rolle, som væggen skal have i den nye indretning.  

I den indledende fase skal du finde ud af, hvad du ønsker at bruge væggen til. Måske skal væggen bag fjernsynet dekoreres? Måske ønsker du at dekorere en hel væg, så det har funktion som et kunstværk eller maleri? Skal væggen fungere som et lyddæmpende element i indretningen? Skal det være muligt at montere hylder, knager og billeder på væggen? I hvilket rum skal vægdekorationen opsættes? 

Søg inspiration til vægdekorationen
Når formålet med væggen er klarlagt, kan du begynde at søge inspiration til design, former, farver, materialer og æstetik til vægdekorationen. Søg inspiration i boligblade, på de sociale medier, i fysiske interiørbutikker og hos venner og familie. Tag udgangspunkt i din eksisterende boligindretning og dine personlige ejendele, og find en vægdekoration, der passer med din smag og dine behov. Det er i denne inspirationsfase, at du bliver klogere på alle mulighederne og dine ønsker.  

Hvilken indretningsstil ønsker du? 
Når du søgt inspiration, skal du til at beslutte, hvordan din vægdekoration skal se ud. I forhold til designudtrykket kan du vælge mellem rå og rustikke vægløsninger, som giver et naturligt udtryk. Minimalistiske vægløsninger skaber ro og et stilrent og tidløst designudtryk. Vælg materialer der både er funktionelle og æstetiske. Eksempelvis giver træ et naturligt og rustikt udtryk samtidig med, at det skaber en god akustik i rummet. I beslutningsfasen skal du også tage stilling til, hvilke farver og former, som vægdekorationen skal have. Ønsker du evægdekoration med en tredimensionel effekt? Skal vægdekorationen være farverig eller være neutral i farveudtrykket?  

5 eksempler på bæredygtige vægdekorationer i træ 
Mulighederne for vægdekorationer er mange. Vi har her sidst i guiden samlet 5 eksempler på vægdekorationer, der består af bæredygtige materialer. Alle vægdekorationerne er nemme at montere og vedligeholde.  

 • Eksempel 1: Vægløsning som mindre dekoration i entréen 
  Denne vægløsning består af bæredygtige træplader i NORTO Dahl produktserien. Træpladerne fungerer som et dekorationsfelt på væggen i en entré. NORTO Dahl pladerne skaber en rustik 3D effekt i rummet.
   
 • Eksempel 2: Vægdekoration som garderobeløsning med specialdesignet hylde  
  Dette er et smukt eksempel på en specialdesignet og anderledes vægløsning. Vægdekorationen består af NORTO Bech træpaneler, der er monteret i hjørnet i en entré. Udenpå vægdekorationen er der monteret knager. Et træpanel er monteret vandret og fungerer som hylde. 
 • Eksempel 3: Vægbeklædning i indhak i entré
  Denne vægløsning er meget populær i disse år. Vægdekorationen består af NORTO Bech træpaneler, der er monteret i et indhak i en entré. Udenpå vægdekorationen er der monteret en træplade, der fungerer som siddeplads. Løsningen kan også bruges til alkover og lign. Denne indretningsløsning har et minimalistisk og nordisk designudtryk.
 • Eksempel 4: Farverig endevæg bag fjernsynet 
  Her er et eksempel på, hvordan endevæggen bag fjernsynet kan dekoreres med en farverig vægdekoration. Vægdekorationen består af NORTO Friis træpaneler, der er malet grønne og som er monteret vandret. Vægløsningen er både personlig og skaber liv i stuen.

   

 • Eksempel 5: Vægdekoration af trælister på køkkenmoduler 
  Dette er et eksempel på, hvor NORTO Leth trælister er monteret på bagsiden af køkkenmodulerne i et køkken-alrum. Trælisterne er monteret i et skråt liggende sildebensmønster. Denne løsning skaber et personligt og anderledes dekorationselement til køkkenet.  

Læs mere om de nævnte vægbeklædninger her:
NORTO Dahl: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-dahl/
NORTO Bech: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-bech/
NORTO Friis: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-friis/
NORTO Leth: https://norto.dk/produkter/norto-wallup/norto-leth/

Her kan du købe NORTO’s vægbeklædninger:
Du kan bestille NORTO’s vægbeklædninger hos vores forhandler MIFApladen: https://mifapladen.dk/loft-og-vaeg/vaegbeklaedning-i-trae

NORTO Bech træpaneler som vægdekoration og garderobeløsning i privat entre
NORTO Bech vægbeklædning. Entré i privat bolig.
NORTO Friis træpaneler med grøn maling
NORTO Leth vægdekoration. Køkken i sommerhus.