Guide: Sådan indretter du et bæredygtigt køkken i træ

I denne guide giver vi inspiration og en række gode råd til, hvad du skal overveje, når du skal investere i et nyt køkken. Læs om fordelene og mulighederne for at indrette et køkken af genbrugsmaterialer i træ.  

Overvejelser før du vælger et nyt køkken 

Overvejer du at investere i et nyt køkken? Der er mange beslutninger, når du skal have nyt køkken, uanset om det er til et nybyggeri eller en renovering af det gamle køkken.  

Først og fremmest skal du gøre dig klar, hvad budgettet er til det nye køkken, da det er afgørende for de løsninger, du kan implementere i køkkenet. Dernæst skal du overveje, hvor stor ændringen af køkkenet skal være. Er det kun en udskiftning af eksisterende køkkenelementer, eller er der tale om en komplet køkkenløsning?  

Start processen med at finde inspiration i boligmagasiner, hos venner og familie, i boligprogrammer i fjernsynet, på sociale medier eller besøg et showroom med udstillingskøkkener. I MIFApladens showroom kan du se et eksempel på et bæredygtigt køkken i træ fra NORTO. På den måde kan du udforske markedet og se forskellige indretningsløsninger, farvesammensætninger og køkkenelementer. 

Et af de første skridt i processen er tage udgangspunkt i rummets størrelse og indretning, da disse faktorer er afgørende for, hvilken køkkenløsning, der er mulig at lave. Vælg derfor en løsning, der passer optimalt ind i rummets størrelse, så det hverken bliver for tomt eller for klemt.  

Overvej også hvilke ønsker, I har til funktionaliteten og æstetikken i køkkenet? Skal der være meget bordplads, mange skabe, et køkken-alrum og hvilke materialer? I den forbindelse kan I overveje, hvilke og hvor mange brugere, der primært skal benytte køkkenet og hvordan. Skal der være plads til, at mange personer kan stå og lave mad samtidig? Skal der være plads til at gæster kan stå i køkkenet? Har I et ønske om, at børnene og hele familien skal samles i køkkenet?  

Dernæst er det også væsentligt at overveje faktorer såsom montage, vedligeholdelse og genanvendelse. Hvis du selv er “gør-det-selv” typen, kan du måske selv montere køkkenet. Hvis ikke, er der måske behov for hjælp til montagen. Derudover er det vigtigt at vælge en køkkenløsning, der er nem at vedligeholde. Hvis det er muligt, kan du overveje at vælge et køkken, der kan genanvendes og afmonteres, hvis du eksempelvis skal flytte eller skal lave en renovering. Måske kan du bruge nogle af materialerne i en ny løsning – og så er det samtidigt bæredygtigt.  

Vælg køkkenelementer ud fra behov og rummets indretning  

Når du har overvejet de indledende beslutninger, kan du begynde at vælge køkkenelementer. Tag udgangspunkt i rummets nuværende indretning. Ved nybyggeri er det en god idé at lave en plantegning, som opfylder dine krav til indretning i forhold til daglige rutiner og familieliv, hvis der eksempelvis skal være plads til børn eller andre aktiviteter i køkkenet. Tænk gerne langsigtet, da indretningen skal kunne anvendes om flere år, hvis familiestrukturen eller andre private forhold ændrer sig.  

Du skal også beslutte, hvilke og hvor mange køkkenelementer, du har behov for. Beslut hvor mange skuffer, du har behov for, og hvor brede de skal være. I den forbindelse skal du også vælge, hvilken type front, du ønsker, og om den skal være med eller uden greb. Der er også mange valgmulighederne i forhold til farver til fronter. Ønsker du et åbent køkken med masser af plads, eller er du mere til et køkken med mindre rum og opdelinger i det store rum. Her kan du også overveje, om du ønsker en køkken-ø til at stå i midten af rummet. 

Materialevalget er også afgørende for selve udtrykket og funktionalitet i køkkenet. Træ er et populært valg til en køkkenløsning, da træ giver mange designløsninger. Du kan også kombinere flere forskellige materialer. NORTO tilbyder køkkener fremstillet af upcyclet resttræ. Disse køkkener bærer på en stærk historie om resttræ, der blev upcyclet og genanvendt til et nyt og nyttigt formål i stedet for at ændre i containeren.  

Hvis du har specielle ønsker til dit køkken, er du velkommen til at kontakte NORTO på telefon 96101522 eller skriv til os på mail@norto.dk for at få en personlig rådgivning om dine køkkendrømme. 

Valg af farver, materialer, stil og design  

En stor del af det at vælge nyt køkken er at beslutte materialer, farver, stil og design. Skal køkkenet være lyst eller mørkt? Har I et ønske om, at lofter, vægge og gulve skal være i samme materialer som køkkenet eller anderledes?  

Det er en god ide at vælge materialer, der både er funktionelle og har et æstetisk udtryk. Vælg et materiale, der er nem at rengøre og vedligeholde. Dermed får køkkenet en lang levetid, og du kan få glæde af det i mange år. 

Når du skal vælge stilen, kan du finde inspiration flere steder. Er du til den moderne og minimalistiske stil? Ønsker du et køkken i ældre og romantisk landkøkken-stil? Skal køkkenet have en rå eller industriel stil?  

Du kan designe dit køkken ud fra detaljerne i køkkenelementerne. Fronter og greb på låger og skuffer kan tilføre køkkenet en særlig stil. Bordpladen spiller også en afgørende rolle i designudtrykket.   

Hos NORTO kan du få en skræddersyet løsning, hvor du kan vælge mellem forskellige fronter i forhold til farver og designs med eller uden greb. Du kan få leveret skuffer og bordplade på de mål der passer til dit køkken. Vælg en bordplade i de mål og de designs, der passer til rummet og din stil. Få en køkken-ø og få skabt en opdeling af køkkenet. Køkken-øen kan indeholde skuffer eller hylder afhængigt af dine behov.  

Fordele ved at vælge et bæredygtigt køkken i træ 

Der er flere fordele ved at vælge et bæredygtigt køkken i træ. Et køkken i træ er robust og holdbart i forhold til slid og levetid. Træ kan behandles igen og igen, og kan derfor holde i mange år. Derudover kan træ slibes ned eller overfladebehandles, så det får en længere levetid. 

Træ er bakteriedræbende materiale og dermed hygiejnisk at indrette køkkenet med. Derudover bringer træ en varm glød og hyggelig stemning ind i køkkenet. Det er et naturprodukt, der skaber atmosfære og liv i køkkenet.  

Resttræ har også charmerende og unikke detaljer i strukturen, som fortæller en historie om lige præcis det enkelte stykke træ om, hvordan det har groet i skoven, eller hvor mange grene, der har været på træstammen.  

Hvis du vælger et bæredygtigt køkken kan du med god samvittighed indrette det, da det er med til at gøre en forskel for klimaet og miljøet, når man anvender genbrugsmaterialer. 

Et bæredygtigt køkken er en langsigtet løsning. Bæredygtighed i boligen er populært og bæredygtighed kan være et godt salgsargument overfor potentielle købere i et fremtidigt salg. 

Træ er desuden nemt at bearbejde i former og størrelser, som man ønsker. Træ giver mange stile, farver og designs – lyst træ kan behandles mørkere og omvendt. Som materiale kan træ med tiden udvikle sig og ændre glød, da det er et naturmateriale.   

NORTO tilbyder komplette bæredygtige køkkener i træ til privat og erhverv. Du kan få skuffer med eller uden greb, moduler, bordplade, fronter, køkken-ø. Vi tilbyder også specialdesignede køkkenløsninger til erhvervskunder, hvis I ønsker en ny kantineløsning eller te-køkken på arbejdspladsen.  

Vores køkkenserie hedder NORTO KitchenUP og er et udtryk for, at råmaterialet er upcyclet og har fået tilført en ny værdi. I fremstillingen af køkkenet har vi fokus på snedkertraditioner med solide samlinger. 

Mere information om bæredygtige køkkener i træ  

Læs mere om NORTO KitchenUP 

Kontakt os på 96101522 eller skriv til os på mail@norto.dk for at få personlig rådgivning til dit næste bæredygtige køkken i træ.  

NORTO KitchenUP køkkenfront med greb
Køkkenfronter
NORTO KitchenUP køkkenskuffer
NORTO KitchenUP køkken med skuffefront og bordplade i massivt resttræ
NORTO Bech listebeklædning i træ til loft og væg
NORTO KitchenUP køkkenløsning med skuffesystem
NORTO KitchenUP køkken. Ubehandlet skuffefront med greb
NORTO KitchenUP køkken. Skuffefront med lister og sortmalede spor
NORTO KitchenUP køkken. Skuffefront med glat overflade i brun olie
NORTO KitchenUP køkken. Skuffefront af endetræsklodser.