Sådan indretter du et bæredygtigt badeværelse

Badeværelset er ikke blot et funktionelt rum i boligen. I de senere år er flere og flere begyndt at indrette badeværelset og gøre det til et mere dekorativt og æstetisk rum. Læs vores guide nedenfor og bliv inspireret til, hvordan du indretter et bæredygtigt badeværelse.  

Dette skal du overveje, når du indretter badeværelset  

Uanset om du skal bygge et nyt badeværelse eller renovere det eksisterende badeværelse, er der flere parametre, du skal være opmærksom på. Først og fremmest kan du starte med at fastlægge, hvilke krav og ønsker, du har til dit kommende badeværelse. I denne proces kan du søge inspiration i andre badeværelser i forhold til materialer, farver og indretningsløsninger. Dernæst kan du overveje, hvilke daglige rutiner, som du og familien har, og hvad det kræver af badeværelsets indretning. Der kan også være forskel på, om badeværelset skal bygges op fra bunden eller blot skal renoveres. Derudover kan kravene til badeværelset også være forskellige afhængigt af, om rummet skal bruges til dagligt af familien, eller om der er tale om et gæstebadeværelse. 

Nogle af overvejelserne til dit nye badeværelse kunne være: Skal badeværelset blot fungere som et ekstra toilet til gæster? Hvis I er en børnefamilie, skal der måske være masser af opbevaringsplads eller en pusleplads? Skal badeværelset have en minimalistisk eller mere rå indretningsstil? Hvilke farvenuancer passer ind på nye badeværelse? Hvis du blot skal renovere badeværelset, kan en mindre ændring i inventaret måske være nok?  

Generelt er det vigtigt følge det gældende bygningsreglement i forhold til installationer, VVS-arbejde og beklædning af lofter, vægge og gulve.  

Valg af badeværelseselementer og materialer  

Når du har overvejet de overordnede beslutninger til dit badeværelse, kan du begynde at undersøge materialer, møbler og inventar til badeværelset. 

Vi anbefaler at du starter med beslutte, hvilken beklædning, du ønsker på de store overflader såsom gulve, vægge og lofter. Når de store overflader er klar, kan du nemlig begynde på selve indretningen. Beklædningen på lofter, vægge og gulve kan bestå af flere typer af materialer. Først og fremmest skal du vælge et materiale, der kan tåle fugt og vand, da et badeværelse har en høj luftfugtighed. Derudover kan du overveje materialer, som er nemme at rengøre og vedligeholde. Det er også en god idé at vælge et materiale med en lang holdbarhed og som er slidstærkt. Et badeværelse er i brug mange gange om dagen, og derfor skal materialerne kunne tåle dagligt slid.  

Ofte benytter mange klinker på vægge og gulve på badeværelset. Klinker er nemme at rengøre, men de kan også medføre dårlig akustik på badeværelset. Her er træbeklædning på lofter, vægge og gulve et godt alternativ til klinker. Du kan sagtens vælge forskellige materialer til de store overflader og til inventaret.  

Eksempelvis kan du beklæde lofter, vægge og gulve med træ. Træ er et godt materiale til et badeværelsesmiljø, da træ er bakteriedræbende. Derudover skaber træ en god akustik i rummet, da klinker, spejle og evt. glasvægge i brusenichen kan skabe dårlig akustik og rumklang på badeværelset.  

Hvis du benytter træ i badeværelset, skal du dog være opmærksom på, at træet ikke udvider og strækker sig. Derfor skal du benytte træ, der er overfladebehandlet og dermed beskytter træet mod fugt og vand. Du kan sagtens montere træpaneler på loftet og på vægge, der ikke kommer i direkte kontakt med vand. 

Foruden materialer til de store overflader skal du også vælge inventar. Her er ligeledes vigtigt at vælge nogle løsninger, der er slidstærke og nemme at rengøre. Vælg inventar i lyse eller mørke farvenuancer alt efter, hvilket stemning, du ønsker i badeværelset. Du kan også sagtens kombinere forskellige materialer og farver.  

Skab et funktionelt og æstetisk badeværelse 

Når du har besluttet, hvordan selve rummet skal indrettes, kan du overveje, hvordan du får skabt funktionelle løsninger samtidig med at badeværelset får nogle æstetiske løsninger, som gør det til en behagelig oplevelse at opholde sig i rummet.  

Skab et funktionelt badeværelse, hvor du placerer inventaret, så det er nemt at komme omkring i rummet. I den forbindelse kan du også overveje, hvordan du bedst indretter rummet, så det er nemt at lave ændringer, reparationer, vedligeholdelse og rengøring.  

Hvis du ønsker at gøre badeværelset mere personligt og æstetisk, kan du indrette et lille wellnessområde. Søg inspiration i kurbade, på badehoteller, hos frisøren eller i magasiner. Hvis du ønsker et lille wellnessområde, kan du benytte et lille hjørne af badeværelset og montere træbeklædning på væggen. Det skaber en naturlig oase, da træ skaber en afslappende og rolig stemning. Her kan du med fordel montere billeder eller hylder med plads til håndklæder eller plejeprodukter udenpå træbeklædningen for at skabe den rette og personlige stemning. Vurdér i den forbindelse, hvor højt hylderne skal hænge, og hvor meget de skal kunne rumme. Duften af træet og naturmaterialer kan fuldende wellnessområdet, så man føler sig i tæt kontakt med naturen. 

Hvis du indretter med lyse trænuancer på badeværelset, kan det give en større rumfornemmelse, hvis du eksempelvis har mørke badeværelsesmøbler. Lyse og mørke nuancer står også i flot kontrast til hinanden. Derudover skaber træinteriør også strukturer, mønstre og liv til badeværelsesindretningen.  

Indretning af et bæredygtigt badeværelse  

Du kan få den perfekte badeværelsesindretning ved at benytte bæredygtige materialer. Her kan du se flere eksempler på badeværelsesmiljøer, der er indrettet med bæredygtig træbeklædning på lofter og vægge.  

Et badeværelse i et sommerhus i Snedsted er eksempelvis indrettet med ludbehandlede NORTO Friis træpaneler på lofter og vægge. Træbeklædningen på både lofter og vægge forstærker sommerhusstemningen, da mange sommerhuse er indrettet med træ. De ludbehandlede lyse træpaneler skaber en smuk kontrast til det mørke badeværelsesgulv.  

En frisørsalon i Skals ved Viborg har skabt et hyggeligt wellnessområde i hjørnet af salonen, hvor kunderne får vasket hår. Her er monteret NORTO Skov 135 vægbeklædning, som skaber et æstetisk og levende mønster i frisørsalonens indretning.  

Hvis du ønsker et bæredygtigt badeværelse kan du med fordel anvende træ i indretningen. Træ er et bæredygtigt og sundt materiale, der skaber et godt indeklima. Du kan understrege den “grønne” indretning og skabe et frodigt og indbydende badeværelsesmiljø ved at sætte grønne plante på badeværelset.  

Mere information om bæredygtig træbeklædning til badeværelset: 

Læs mere om NORTO Friis vægbeklædning.
Læs mere om NORTO Friis loftbeklædning
Få mere information om NORTO Skov 135 vægbeklædning.
Se udvalget af NORTO’s andre træbeklædninger til lofter og vægge.

NORTO Friis vægbeklædning på badeværelse
NORTO Friis vægbeklædning på badeværelse
NORTO Skov 135 vægdekoration i wellnessområde i frisørsalon
NORTO Skov 135 - Træbeklædning til væggen i frisørsalon
NORTO Skov 135 vægdekoration i frisørsalon