A Beautiful Choice

Træprofiler

Indretning med træprofiler er en tendens, der bliver mere og mere populær i både private boliger, sommerhuse, butikker, hoteller, virksomheder og offentlige bygninger. Træprofiler fås i forskellige designs, bredder og størrelser, og kan benyttes i flere typer af rum og bygningstyper. Læs nedenfor hvorfor du skal vælge træprofiler til dit næste byggeprojekt.

NORTO træprofiler

Står du overfor et kommende byggeprojekt med renovering, ombygning eller et nybyggeri? Er du på udkig efter byggematerialer til lofter og vægge? Til indvendig beklædning fås et bredt udvalg af forskellige træprofiler. En træprofil er et træpanel, der kan opsættes på lofter, vægge eller andre glatte overflader som en dekoration. Træprofiler fås i mange forskellige designs, udtryk, farver og overflader – altså forskellige profiler. 

Mange forbrugere forbinder indvendig træbeklædning med de traditionelle rustikbrædder, profilbrædder eller lign., som ofte er ubehandlede eller ludbehandlede træbrædder, der klikkes sammen og sømmes fast. De senere år er udvalget af træprofiler blevet bredere og mulighederne for skræddersyede og personlige løsninger er mange. Læs mere om mulighederne nedenfor. 

NORTO Bech vægbeklædning med sortmalede spor monteret på væggen i en privat stue

Træprofiler til lofter og vægge

Trænger typehuset til et nyt loft? Eller skal der foreskrives nye loftløsninger til arkitektopgaven? Loftløsninger kan fås i flere materialetyper med alt lige fra træ, gips og akustikplader. Træprofiler er et populært valg til loftbeklædning i private boliger. Når der skal vælges et nyt loft, er det vigtigt at gøre sig overvejelser omkring både materiale og design, så det passer med byggestilen og stemningen i rummet.  

Materialevalget til loftet kan have en stor indflydelse på, hvordan det føles at opholde sig i rummet. Mørke eller hårde materialer til loftet kan medvirke til, at rummet føles koldt eller mindre, hvorimod bløde og lyse materialer kan give en følelse af, at rummet føles større. Lyse træprofiler til loftet skaber god akustik og varme i rummet. Derudover fås træ i forskellige farvenuancer, så man kan justere nuancerne efter smag.   

Træprofiler er også et velegnet beklædningsmateriale til vægge og overflader. Vægge egner sig også til at udfolde kreativiteten til at designe vægløsninger, der imødekommer din personlige smag og indretningsstil. Flere træprofiler er fremstillet, så de både kan monteres lodret og vandret på væggen, som giver mulighed for at skabe forskellige mønstre.  

Træprofiler kan opsættes på hele vægoverflader eller som mindre felter på væggen. På den måde kan træprofilerne fungere som en vægdekoration i stedet for eksempelvis at opsætte billeder eller hylder på væggen.  

Derfor skal du vælge træprofiler til lofter og vægge

Der er flere fordele ved at vælge træprofiler, når du skal indrette nybyggerier, lave renoveringer eller ombygninger. Træprofiler kan opsættes på lofter og vægge i alle typer af rum i boligen eller offentlige bygninger. 

De fleste typer af træprofiler er nemme at montere og vedligeholde, da montagen ikke kræver meget værktøj eller udstyr. Den efterfølgende vedligeholdelse er ligeledes nem, da træ kan overfladebehandles med bl.a. olie, lud, bejdse eller maling. Træ er et solidt og slidstærkt materiale, der kan holde i mange år. Træ er desuden et bæredygtigt og klimavenligt materiale, der kan reproducere sig selv i skovene. NORTO’s træprofiler er fremstillet af resttræ til andre træproduktioner, hvor der er anvendt træ, der kommer fra skove, hvor der plantes flere nye træer for hver gang, der fældes ét træ. Langtidsholdbare løsninger og materialer er en fordel i offentlige bygninger og virksomheder, hvor der i fremtiden stilles større krav til brugen af bæredygtige materialer. Som materiale er træ et sundt og rent naturmateriale, der skaber et godt indeklima og en god akustik i rummet, hvilket også bliver efterspurgt i fremtidens byggerier.

En fordel ved træprofiler er de mange anvendelsesmuligheder i forhold til designs og opsætning. Træprofiler kan have vidt forskellige farvenuancer, overfladestrukturer og små detaljer såsom knaster og årringe, der fortæller en unik historie om det enkelte træs livsvilkår i skovene. Med en træprofil er det muligt at lave skræddersyede indretningsløsninger hos eksempelvis restauranter, hoteller, butikker, skoler og virksomheder. 

Brandgodkendte træprofiler til vægge og lofter

Hvis du skal vælge træprofiler til et nybyggeri, renoveringsprojekt eller en arkitektopgave, kan du med fordel vælge træprofiler, der er brandgodkendte. Brandgodkendte træprofiler skaber både tryghed og sikkerhed, hvis der opstår brand i rummet eller bygningen. Offentlige byggerier stiller ofte krav om brandgodkendte byggematerialer.  

NORTO tilbyder to typer af brandgodkendte træprofiler. Træprofilen, NORTO Bech, er et bredt træpanel af sammenlimede trælameller med udfræsede spor. Varianten fås som ubehandlet, med malede spor og som fuldmalet (den fuldmalede er ikke brandgodkendt). Ligeledes er NORTO Friis træprofilen fremstillet på samme måde som NORTO Bech, blot uden spor. Begge træprofiler har fået brandgodkendelsen K1 10, D-s2,d0 ud fra europæiske brandkrav.  

Brandgodkendelsen K1 10 er en test for gennembrænding af materialet, og D-s2,d0 er en test for materialets varme- og røgudvikling ved påvirkning af brand. Sidstnævnte er den mest kritiske situation i forbindelse med en brand. NORTO Bech træprofilen har som en af de få listebeklædninger på markedet fået netop denne brandgodkendelse. 

Brandtest- og godkendelserne er foretaget ud fra europæiske brandkrav af danske og svenske brandinstitutter.

Sådan vælger du de rigtige træprofiler til indretningen

Undersøg markedet og overvej hvilke behov, som træprofilerne skal opfylde 

Gå på opdagelse i boligmagasiner, på sociale medier, i byggemarkeder, blogs og på hjemmesider. Søg inspiration i andre huse og bygninger, og dan et overblik over mulighederne og udvalget af træprofiler. Det skaber et indtryk af, hvordan du kan anvende træprofiler på forskellige måder i indretningen. I denne indledende proces får du klarlagt, hvad der er vigtigt for dig, og hvilke behov, som træprofilerne skal opfylde i indretningen. Undersøg også krav til montage, brand og energioptimering m.v., som skal overholdes i byggeriet. I denne fase kan du med fordel bestille en vare/farveprøve, så du kan fornemme træprofilens kvalitet. Træ er desuden et vedvarende råmateriale, der kan reproducere sig selv i skovene.

Kig efter certificeringer, godkendelser og mærkningsordninger  

I undersøgelsesprocessen kan du med fordel kigge efter certificeringer og mærkningsordninger i forhold til bæredygtige eller brandgodkendte materialer. I fremtiden stilles større krav til eksempelvis energioptimering og bæredygtige byggerier. Hvis du skal renovere eller bygge nyt, er det en fordel at tænke i mere bæredygtige og langsigtede muligheder og løsninger. Jo mere miljøvenligt og brandsikre, materialerne er, jo nemmere er det også at få en højere pris, når boligen skal sælges. NORTO tilbyder både brandgodkendte og bæredygtige træprofiler til lofter og vægge.

Tænk over akustik og et godt indeklima

Gode lydforhold og akustik er også væsentligt at tage højde for, når du vælger træprofiler. Jo mere varierende overfladen er, jo bedre akustik kan der opnås i rummet. Tag udgangspunkt i selve rummets funktion og eksisterende arkitektur og bygningstype for at finde problemet med dårlig akustik, så du vælger den rette akustikløsning. Generelt er træ et godt materiale til at reducere rumklang. Især i store byggerier kan du som entreprenør med fordel vælge træprofiler med en akustisk virkning. Derudover medvirker træ også til et godt indeklima i rummet, da træ har en bakteriedræbende og varmeisolerende effekt i rummet.

Overvejelser omkring materialer, farver, designs og overfladebehandlinger 

Træprofiler kan fås i mange forskellige farver, designs, træsorter og behandlinger. Overvej derfor hvilke farver og nuancer, som indretningen skal bære præg af. Træprofiler fås med forskellige overfladestrukturer, som kan være glatte, kantede eller med rundinger. Bløde og glatte former giver et mildt og mere feminint udtryk, mens skarpe kanter giver dybde og et rustikt udtryk i rummet. Tag udgangspunkt i rummets og husets nuværende stil. Hvis det er en stor patriciervilla, må træprofilerne gerne have et eksklusivt udtryk. Er der tale om et lille sommerhus, er mindre træprofiler måske mere passende i indretningen.

Nem montage og vedligeholdelse

En nem montage sikrer, at træprofilerne opsættes korrekt. Hvis træprofilerne er nemme at montere, sparer du både tid og penge på montagen, uanset om du benytter en professionel håndværker eller gør det selv. Træprofiler med eksempelvis fer og not er både hurtige og nemme at klikke sammen og fastgøre med søm. Brede træprofiler dækker også et større areal af loftet eller væggen, hvilket også gør montagen hurtig. Træprofiler, der er nemme at vedligeholde, får også en længere levetid, og det er dermed mere bæredygtigt og miljøvenligt.

Vælg træprofiler med en god historie

Vælg træprofiler, der har en god historie. At vælge produkter med en god og anderledes historie giver et mere autentisk forhold til produktet. Hvis forbrugere kan påvirkes følelsesmæssigt gennem deres relation til et produkt, er de mere tilbøjelige til at investere i produktet og efterfølgende passe på det. I dag ønsker vi i højere grad at udtrykke vores identitet og personlighed gennem vores indretning. Produkter med en stærk og interessant historie kan understøtte den personlige historie, vi ønsker at fortælle. Træprofiler fra NORTO har alle en stærk bæredygtig historie omkring upcycling, hvor resttræ fra møbel- og vinduesindustrien er blevet udviklet til bl.a. loft- og vægbeklædninger. Det er et eksempel på, hvordan solidt råtræ har fået et nyt liv og en ny funktion. Læs historien om NORTO, som tilbyder produkter med en bæredygtig historie.

NORTO Friis loft- og vægbeklædning i træ
Hjemmekontor med listebeklædning i træ

Træprofiler med en stærk bæredygtig historie

Overvej hvordan du kan bringe bæredygtigheden ind i indretningen. Bæredygtige træprofiler er egodt valg både økonomisk og miljømæssigt. Flere og flere forbrugere ønsker et bæredygtigt alternativ til de traditionelle træprofiler. At vælge et bæredygtigt alternativ giver både god samvittighed, og bidrager til bevarelse af skov- og naturområder, så de kommende generationer også har adgang til smukke naturoplevelser. Træ er et bæredygtigt materiale i sig selv, og træprofiler, der er fremstillet af certificeret resttræ er ligeledes bæredygtige, da der plantes flere nye træer for hver gang, der fældes ét træ. Det betyder, at skoven reproduceresog derfor er der er tilvækst af træer hvert år.  

Råtræet til NORTO’s træprofiler kommer fra ansvarligt skovbrug, hvor der er taget hensyn til mennesker, dyreliv og natur. I produktionen af NORTO’s træprofiler anvender vi rester af træ, der skulle være blevet til eksempelvis hylder, borde, skabe, trapper eller vinduer. Disse trærester kunne ikke udnyttes optimalt til det oprindelige formål, da vindues- og møbelindustrien stiller høje krav til træet. Det betyder ikke, at råtræet ikke er i høj kvalitet. Derudover er alle træstammer forskellige i opbygning, form og størrelse. I stedet for at smide træet ud i en container eller brænde det, sender vi det på en bæredygtig rejse, hvor træet får nyt liv, funktion og formål som træprofiler til lofter og vægge. Vi indkøber ikke nyt træ for at fremstille NORTO’s træprofiler, men genanvender de rester, der opstår undervejs i produktionsprocessen. 

Udover at råmaterialet er bæredygtigt, er træprofilerne produceret på vores egen fabrik i Vestjylland. Det betyder, at panelerne ikke er transporteret langt væk for at blive produceret – og samtidig holdes der liv i den nationale og lokale træproduktion. Træprofilerne fra NORTO er designet og fremstillet ud fra gamle håndværks- og snedkertraditioner. Vi tager udgangspunkt i de gamle håndværksprincipper, hvor vi udvikler solide konstruktioner og pudser overfladerne pæne. Til sidst i produktionsprocessen kontrollerer vi med håndkraft alle træprofilerne for en ensartet kvalitet, inden træprofilerne nænsomt pakkes i emballage. Historien om NORTO’s produkter fortælles gennem materialet. Knasterne, årringe, harpiks, og marv er elementer, der udtrykker en autentisk historie om hvert enkelt træ. 

Træprofiler med en lyddæmpende effekt

I dag er akustik et vigtigt element i indretningen. Vælg derfor træprofiler med en lyddæmpende effekt. Træ er i sig selv lyddæmpende, da det er et blødt og organisk materiale. Hvis du skal løse et problem med dårlig akustik i rummet, er det vigtigt først at identificere, hvor i rummet, problemet med akustikken opstår. I den forbindelse kan du rådføre dig med en akustikingeniør, der kan foretage lydmålinger og finde den rette akustikløsning til det pågældende rum. 

NORTO tilbyder flere træprofiler med en dokumenteret lyddæmpende effekt. NORTO Toft er et bæredygtigt akustikpanel af upcyclet træ. Akustikpanelet består af et bredt massivt træpanel med udfræsede spor, hvor der kan monteres et bagvedliggende lyddæmpende materiale, så der skabes hulrum mellem træpanelet og materialet. NORTO Toft er blevet lydtestet af en professionel akustikingeniør i Sound Hub Denmarks specialindrettede efterklangsrum, som er beliggende i Bang og Olufsens tidligere produktudviklingslokaler i Struer. Akustikpanelet NORTO Toft kan opnå en lydreduktion på op til 90 % ved at opsætte panelet under de samme forhold som i de dokumenterede lydtest. Denne træprofil kan også fungere som akustikpanel på lofter, vægge eller som mindre akustikfelter.  

Problemer med dårlig akustik opstår ofte i store rum med hårde materialer og overflader. NORTO Toft akustikpanelet vil kunne afhjælpe problemer med dårlig akustik i eksempelvis et køkken-alrum med højt til loftet eller som lyddæmpende akustikbeklædning i store kontorlandskaber på arbejdspladser. 

Lydmålinger af NORTO Toft akustikpanel i træ

Indretning med træprofiler i kontorer, mødelokaler og receptioner

Indretningen af virksomheders fysiske faciliteter er afgørende for at skabe et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Træprofiler kan med fordel opsættes i virksomheders kontorer, mødelokaler og receptioner. Indretning med træprofiler i virksomheden kan medvirke til et godt indeklima, en god akustik og inspirerende arbejdsmiljøer 

I indretningen af virksomheder er der ofte flere forhold at tage højde for. Flere af NORTO’s træprofiler er brandgodkendte og lyddæmpende. Er I en virksomhed, der satser mere på bæredygtighed og en grøn profil? I kan med fordel vælge bæredygtige træprofilernæste gang virksomhedens indretningen skal fornyes. Bæredygtige træprofiler kan understøtte jeres bæredygtige strategi, hvis de fysiske faciliteter også er indrettet med bæredygtige materialer. 

Træprofilerne NORTO Bech og NORTO Toft er tidligere anvendt som erhvervsindretning i kontorer, mødelokaler og receptioner.

Indretning med træprofiler i private hjem

Der er mange muligheder for at indrette private hjem med træprofiler på lofter og vægge. Indvendige træprofiler kan opsættes i alle typer af rum i boligen. Hvis du som indretningsarkitekt eller boligstylist er på udkig efter nyt interiør, får du hos NORTO et bredt udvalg af forskellige træprofiler til din næste boligstyling eller indretningsopgave.

Listebeklædninger er de seneste år især blevet populære som vægbeklædninger i private hjem. NORTO Bech er en bæredygtig og brandgodkendt listebeklædning, der kan opsættes på lofter og vægge. Listeudtrykket skaber symmetri og et nordisk designudtryk i rummet. Denne træprofil er et moderne og æstetisk alternativ til de traditionelle træprofiler. Listebeklædningen NORTO Bech er bl.a. anvendt som vægdekoration i entréer og stuer. 

Træprofilen NORTO Friis er et bredt træpanel med en glat overflade. Denne træprofil leder tankerne hen på sommerhuse, hvor størstedelen af indretningen ofte består af træprofiler. På trods af det enkle design er der mange designmuligheder med NORTO Friis. Eksempelvis er denne træprofil anvendt som vægbeklædning i badeværelser og stuer i private hjem og sommerhuse. 

NORTO Bech træbeklædning på endevæg i kontormiljø
NORTO Friis vægbeklædning fuldmalet grøn
NORTO Bech brandgodkendt vægbeklædning i træ
NORTO Dahl vægdekoration i træ
Upcycled by NORTO brændemærke

Kontakt NORTO
Nr. Bjertvej 17
7830 Vinderup
Telefon: +45 9610 1522
Mail: mail@norto.dk
CVR. nr.: 40123164

Privatlivspolitik

Tilmeld dig vores nyhedsbrev